Srpski jezik IV

Pet vekova Bukvara

10390025_863939763623328_50985970500637766_n

O petovekovnoj istoriji naše najčitanije knjige govori zbornik radova „Bukvari i bukvarska nastava kod Srba“ i „Bibliografije srpskih bukvara“.

Prvi srpski Bukvar štampan je u Veneciji 1597. godine, a u Beogradu tek 1838. godine.

Prilog Natalije Sinanović

Ovaj prilog pogledajte na ovom linku

O vrednosti Bukvara kroz istoriju dugu 411 godina, govori zbornik Bukvar i bukvarska nastava kod Srba. To je sažeta istorija srpske prosvete iz koje se može čitati mnogo stvari. Pre svega, da su nekada najznačajniji ljudi srpske kulture poput Zaharija Orfelina i Vuka Karadžića, pisali bukvare, dok ih danas pišu specijalisti.

„Ako zaista postoji jedna knjiga koja nije sporna, jedna knjiga kojoj ne bismo mogli davati zamerke – jeste Bukvar, jer Bukvar jeste, zaista, prva knjiga, osnovna knjiga koju sa zadovoljstvom čitaju svi koji imaju malo škole, i oni koji su bili loši đaci, i oni kojima škola nije motivisana“, rekao je docent Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Zbornik već živi u praksi. Za studente Učiteljskog fakultetu u Beogradu otvoren je izborni predmet Bukvar i bukvarska nastava.

„Uče kriterijume da u ovom mnoštvu bukvara koji se danas pojavljuju odaberu najbolji, da na taj način vrše pritisak na izdavače da objavljuju što bolje bukvare, a nadamo se da će neko od njih, kroz koju godinu, biti i autor bukvara“, rekao je prof. Aleksandar Jovanović, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Nekada je Bukvar živeo i po četrdeset godina, a u ovom trenutku pravo da ga štampa ima 27 izdavača. Posle Beograda, izložbu o istoriji Bukvara videće žitelji širom Srbije.

„Zainteresovan je veliki broj muzeja da je prihvati širom Srbije, ali što je još interesantnije, mislim da je nama to i osnovni zadatak da bude gost na Učiteljskim fakultetima po Srbiji“, kaže Branislava Jordanović, rukovodilac projekta.

Pokretna izložba kreće iz Valjeva, 22. oktobra.

Izvor -http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/Kultura/782472/Pet%20vekova%20Bukvara.html

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.