Uncategorized

Olakšajmo deci da savladaju čitanje i pisanje

Savladavanje čitanja je složena psihofiziološka aktivnost. To je prevođenje pismenih znakova u govorne. Na osnovu dosadašnjih istraživanja svako deseto dete u Srbiji ima problem sa čitanjem i pisanjem. U pružanju pomoći deci, sa problemom se suočavaju kako učitelji, tako i roditelji. Ali, isto tako se trude da pronađu način na koji će olakšati mališanima savladavanje čitanja i pisanja. Da bi se proces čitanja i pisanja odvijao uspešno, najznačajnija je sposobnost glasovne analize i sinteze: rastavljanje reči na glasove, prepoznavanje početnog i završnog glasa u reči. Kod dela učenika u prvom razredu upravo se javljaju teškoće u početnom čitanju, a ogledaju se nemogućnošću sastavljanja zadatih reči u slovarici, rastavljanja reči na glasove kako bi se mogle napisati. Ove teškoće najčešće nisu ni u kakvoj vezi s intelektualnim statusom deteta. Kontinuiranim vežbanjem i u školi i kod kuće nedostaci se postupno svladavaju.

Riznica zlatnih ideja

Nastava početnog čitanja i pisanja je najznačajnija u nastavi srpskog jezika u prvom razredu. Bukvar  je prvi udžbenik, sa kojim se prvaci sreću.

Bukvar je naziv za knjigu, vežbanku namenjenu početnicima, koji treba da nauče čitanje i pisanje. Uređen je po  azbučnom redosledu i uglavnom sadrži pisana i slikovna uputstva, to jest primere. Sa razvojem nauke i tehnologije izgled bukvara se menjao, ali je sadržaj ostao isti, odnosno čini ga četiri dela:

– predbukvarski deo

– štampana slova

– pisana slova

– postbukvarski deo.

Savladavanje čitanja je složena psihofiziološka aktivnost. To je prevođenje pismenih znakova u govorne. Na osnovu dosadašnjih istraživanja svako deseto dete u Srbiji ima problem sa čitanjem i pisanjem. U pružanju pomoći deci, sa problemom se suočavaju kako učitelji, tako i roditelji. Ali, isto tako se trude da pronađu način na koji će olakšati mališanima savladavanje čitanja i pisanja. Da bi se proces čitanja i pisanja odvijao uspešno, najznačajnija…

View original post 276 more words

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.