Tekstovi

Škola bez učionica u Štokholmu

 

Deca imaju bogatu maštu. Mladi, i mladi u srcu, imaju naizgled beskonačnu sposobnost da projektuju fantazije u običnim prostorima. To je to jezgo kreativnosti širom otvorenih očiju koje se nastavlja u odraslom dobu, boreći se da ostane živ i da nas tera da zamišljamo novi i bolji svet.

Švedski edukatori izgleda da su imali to na umu kada su angažovali arhitektonski biro Rosan Bosch iz Danske da im projektuje potpuno originalnu vrstu škole. Švedska organizacija besplatnog školovanja Vittra uvodi i podržava nove vrste pedagoških prostora, posebno one bez zidova. Ono što je otišlo jesu učionice i njihov rigidni raspored stolova, a na njihovom mestu došli su raznobojni, bešavni pejzaži apstraktnih tematskih okruženja za učenje.

Principi Vittra škole zasnivaju se na proboju fizičkih i metaforičkih klasnih podela kao osnovnog koraka ka promovisanju intelektualne radoznalosti, samopouzdanja, kao i društveno odgovornog ponašanja. Samim tim, u jedinstveno izgrađenom Vittra prostoru u Štokholmu, prostori su samo labavo definisani poroznim granicama i velikim, apstraktnim znamenitostima.

Arhitekta objašnjava: „Umesto klasičnih podela sa stolicama i stolovima, veliki ledeni breg služi kao bioskop, platforma i soba za opuštanje, i postavlja okvir za mnoge različite tipove učenja“, dok „fleksibilne laboratorije omogućavaju učenicima da rade sa raznolikim temama i projektima.“

Arhitektonski biro Rosen Bosch je posebno vodio računa o rešenosti Vittra škole ka uvođenju digitalnih medija kao ključnog pedagoškog instrumenta, pružajući dovoljno prostora za rad učenika na individualnim laptopovima u velikim i malim grupama. Racionalna podela prostora sa određenim funkcijama su stoga zemenjeni sa tečnom unutrašnjom topografijom koja se može beskonačno koristiti i štaviše inspiriše đake da zauzmu prostor kao plodno zemljište koje vodi saradnji i gajenju njihovih ideja.

Izvor – http://www.gradjevinarstvo.rs

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.