Tekstovi

Škola bez učionica – budućnost ili…

tatthyaw

                              U Nemačkoj je vreme letnjih praznika. Ali za trinaestogodišnju Lili iz Minhena to ne igra nikakvu ulogu. Ona pohađa nastavu, iako se nalazi na mestu gde drugi uživaju – na Tongi, ostrvu u jugozapadnom delu Tihog okeana. Tu provodi godišnje tri meseca, jer njeni roditelji vode jedan hotel na ostrvu. Lili svakog jutra sedi ispred svog laptopa i putem interneta s učiteljem Robinom Šadeom uči matematiku i englesku gramatiku. Šade se nalazi u Bohumu. Kod njega su rani večernji sati – vreme kad, nakon radnog vremena u školi, drži časove preko Skajpa.

Lili inače pohađa gimnaziju u Minhenu. No, kako ne bi propustila mnogo dok se nalazi na Tongi, nastavu pohađa u ovoj jedinoj internet-školi iz Nemačke. „Počela sam pre tri godine i stvarno je jako dobro. Na raspolaganju mi stoje dvojica učitelja“, kaže Lili, a njeni roditelji dodaju da „bez ove individualne nastave ne bi svoju ćerku mogli na tako dug period povesti sa sobom na Tongu“.

Do sada svi položili

U ovoj internet školi sedmoro učitelja podučavaju 90 učenika uzrasta od devet do 22 godine. Škola je osnovana pre 12 godina s ciljem da onoj deci koja ne mogu redovno da pohađaju nastavu pruži šansu da ipak završe školu. Reč je o privatnoj ustanovi sa sedištem u Bohumu. Budući da je privatna, ova škola svoje učenike ne sme da ocenjuje, a ispiti ionako nisu priznati niti odobreni od strane države. Ali ono što ova internet škola svakako može i sme jeste da svoje đake priprema za završne ispite u državnim školama. Do sada je na ove ispite izašlo 150 učenika i, zahvaljujući dobroj pripremi, na ispitu nije pao niti jedan.

Poznati klijenti iz „Tokio hotela“ su najbolja reklama

Među najpoznatijim učenicima ove škole svakako su braća Bil i Tom Kaulic iz nemačkog benda Tokio Hotel. Bez obzira na to jesu li se nalazili u Japanu, SAD ili negde drugde, nemački, engleski, matematiku i druge predmete su učili i domaće zadatke pisali u hotelskim sobama. Bez obzira na vremensku razliku, njihovi učitelji su im preko internet-škole uvek stajali na raspolaganju i redovno ispitivali jesu li i koliko savladali gradivo. Osim ove dvojice mladih muzičara, među učenicima ima i mnogo dece čiji roditelji rade izvan Nemačke.

Ipak, većina dece i mladih koji pohađaju ovu nastavu boluju od neke hronične bolesti ili psihičkog poremećaja, te ne mogu pohađati klasične škole. Za njih troškove od 780 evra mesečno preuzima Kancelarija za decu i mlade.

Individualni pristup

Što se učitelja tiče, oni u ovoj internet školi rade puno radno vreme. Jedna od njih je i Ana Gebers-Friče koja već dve godine podučava dvanestogodišnjeg Leona. Budući da dečak boluje od autizma, u klasičnoj, regularnoj školi u njegovom rodnom gradu Ksantenu se baš nije osećao najbolje. Otkako nastavu pohađa preko interneta, mnogo radije uči. „To me ne čudi. Ekran koji se nalazi između nas dvoje mu olakšava kontakt sa mnom i s drugima“, objašnjava njegova učiteljica, koja je, kao i mnogi drugi pedagozi u bohumskoj školi, dodatno školovana i kvalifikovana za rad upravo s takvom decom.

Schule ohne Klassenzimmer web-individualschule Osoblje škole iz Bohuma

No, ukoliko bi učitelji ipak osetili da imaju probleme s nekim učenicima, njima na raspolaganju stoji i jedan psiholog. On im može pružiti savete kako da na najbolji način pristupe učeniku ili učenici. Zanimljiva je i činjenica da se u ovoj školi niko ne služi klasičnim udžbenicima, već pedagozi za svakog đaka posebno razvijaju individualne programe i materijale iz kojih oni mogu učiti.

Ovu prednost vrlo dobro zna da ceni i devetnaestogodišnji Lin Maks Kempen koji namerava da postane profesionalni igrač tenisa. „Samo zahvaljujući ovakvom posebnom obliku nastave mogu istovremeno učiti i svakog dana trenirati šest sati. Isto tako, samo ovako mogu mnogo da putujem i učestvujem na turnirima u inostranstvu“, kaže mladić.

Izvor – http://www.dw.de

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.