Blogovi kolega

Osam faktora za kvalitetno učenje

PILE

Radi se o osam faktora iz knjige “Working on the work” u kojoj autor Philip Schlechty govori o tome kako učenike potaknuti da aktivno sudjeluju u nastavi:

1) <Vlastiti odgovor!– nema samo jednog točnog odgovora, već svaki učenik obrazlaže svoj vlastiti odgovor na temelju kritičkog razmišljanja, predviđanja, iskustva, sjećanja, uspoređivanja, logičkog zaključivanja…

Ja mislim… jer…

2) Jasno određena i izražena očekivanja – učenik zna kako “izgleda” uspješnost, zna što se od njega očekuje, unaprijed dobiva kriterije ocjenjivanja koji mu pomažu da poboljša svoj rad i da ga sam ocjenjuje.

Ja uključujem…

3) Emocionalna/intelektualna sigurnost – učenik riskira bez straha od loše ocjene ili neugodnosti uzrokovane netočnim odgovorom, učenik preispituje ili brani svoje odgovore, objašnjava zašto je njegov odgovor logičan.

Ja se ne slažem s autorom jer…

4) Učenje s drugima – društvena komponenta učenja, timski rad, vršnjačko učenje, diskusije, parafraziranje, prepričavanje.

Kad je David govorio o simbolizmu, ja sam pomislio…

5) Dostupnost publike – učenik je motiviraniji ukoliko se njegov rad pokazuje drugim učenicima, nastavnicima, roditeljima ili objavljuje na internetu, traži se povratna informacija, interakcija publike, njihova refleksija o učenikovom radu.

Kad napišem ovo pismo, poslat ću ga e-mailom…

6) Izbor – učenici mogu birati što će učiti i kako, donose značajne odluke o svom radu – to naravno ne znači da oni određuju kurikulum, ali imaju izbor npr. lektire koju će pročitati.

Odlučio sam svoje misli predstaviti u grafičkom obliku…

7) Noviteti i raznolikosti – učenje je neuobičajeno i neočekivano: upotreba novih tehnologija, ali ne na način da se nove tehnologije koriste kao zamjena za stari način rada, već da se tehnologija koristi za novi oblik rada i nove rezultate toga rada, npr. igre, simulacija, role-play, natjecanja ili pak možda uglazbiti neku lekciju iz fizike (Songsmith je odličan za to) …

Nećemo riješiti ovaj matematički zadatak već ćemo napraviti dva nova zadatka…

8) Autentičnost – povezanost s iskustvom ili s prethodno stečenim znanjem, povezanost sa stvarnim svijetom i životom učenika, relevantnost za učenike, praktičnost, projektno ili istraživačko učenje, primjena naučenog u stvarnom životu,…

Naš rad moći će se upotrijebiti i u …

(Ovaj blog post je uz neka moja razmišljanja, prijevod adaptiranog izvatka iz knjige Working on the Work objavljenog na web stranici Albemarle County Public Schools) /Arjana Blažić/

1 мишљења на “Osam faktora za kvalitetno učenje”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.