Blogovi kolega

Kako odrediti strane svijeta bez kompasa

POLJUBAC

Bez obzira da li neobavezno šetate šumom, lovite ili planinarite, uvijek vam se možete desiti da se dezorijentišete. Naravno, najlakše ćete se orijentirati pomoću kompasa, ali, čak i bez njega, postoje načini da odredite strane svijeta i orijentišete se u prirodi. U nastavku pročitajte neke od načina određivanja strana svijeta bez upotrebe kompasa, koje nikako nije zgoreg znati.

Orijentacija pomoću Sunca

Ovo je najpogodniji način orijentacije u prirodi. Znamo da je u 6 sati ujutro Sunce na istoku, u 9 sati ujutro je na jugoistoku, tačno u 12 sati na jugu, u 15 sati Sunce je na jugozapadu, a u 18 sati je na zapadu. Vodite računa o zimskom i ljetnom računanju vremena, dakle, ljeti je Sunce na istoku tačno u 7 sati, u 10 sati je na jugoistoku, u 13 sati na jugu, u 16 sati na jugozapadu, a u 19 sati na zapadu.

Orijentacija pomoću Mjeseca

Drugi, nešto manje pouzdan način orijentacije, jeste orijentacija pomoću Mjeseca. U orijentaciji prema mjesecu se zapravo opet orijentišemo prema Suncu, odnosno prema tome koliko je Sunce obasjalo mjesec. Mjesec u obliku polukruga (slova D) izlazi oko podne, dakle nalazi se na istoku, dok je na jugu otprilike oko 18 sati. Pun Mjesec izlazi po zalasku sunca, na istoku, sredinom noći je na jugu, a ujutro je uvijek na zapadu – dakle Mjesec je uvijek nasuprot Suncu. Posljednja četvrtina Mjeseca, koja nalikuje na puno slovo C, izlazi na istoku u ponoć, a na jugu je ujutro otprilike oko 6 sati.

Orijentacija prema zvijezdi Sjevernjači

Orijentacija u prirodi pomoću zvijezde Sjevernjače moguća je samo u vedrim noćima.sjevernjaca Zvijezda Sjevernjača se nalazi na sjeveru, baš uvijek. Da bismo je pronašli, prvo moramo pronaći sazviježđe Velikog medvjeda. Najlakši način da uočite ovo sazviježđe na nebu jeste da potražite sedam sjajnih zvijezda, koje su raspoređene u obliku kola. Nakon što pronađete sazviježđe Velikog medvjeda, spojite dvije zadnje zvijezde sazviježđa u zamišljeni pravac i produžite ga otprilike pet puta i pronaći ćete zvijezdu Sjevernjaču. Sjevernjača je najsvjetlija zvijezda u sazviježđu Malog medvjeda i nijedna zvijezda u blizini ne sjaji njenim intenzitetom. Ipak, Sjevernjača nije najsvjetlija zvijezda na cijelom nebu, unatoč popularnom vjerovanju, nego je jedina zvijezda koja se ne kreće.

Orijentacija po određenim pojavama u prirodu

Ovo nije siguran način orijentacije, ali postoje određeni znakovi u prirodi, koji nam mogu upomoći da se orijentišemo. Neki od njih su krošnje stabla, kore stabla, te snijeg.

  • Snijeg se obiučno brže topi na južnim obroncima; nego na sjevernim.
  • Krošnje drveća su često gušće i bujnije na južnoj strani;
  • Kora drveta je obično više hrapava i obrasla gljivicama i mahovinom na sjevernoj strani, dok je na južnoj strani znatno više glatka.

Navedene metode je najbolje izvježbati nekoliko puta, za svaki slučaj. I bez obzira na to što je zaista moguće orijentisati se bez kompasa i odrediti strane svijeta, kada planinarite uvijek sa sobom nosite kompas, u slučaju da se izgubite.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.